Kulinaria
Gęś Talatyckich - nasza chluba kulinarna
W ramach projektu "Smaki Gminy Drelów" realizowanego przez Gminne Centrum Kultury w Drelowie, Koło Gospodyń Wiejskich z Żerocina wypromowało swoj produkt tradycyjny, jakim jest popisowa "Gęś Talatyckich".
Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie do dziś stosowany jest przez żerocińskie gospodynie. Wedlug przekazów ustanych wiadomo, że niegdyś Pan Dworu w Żerocinie podawał tak przyrządzoną gęś ludziom pracującym we dworze. Tradycyjnie, w dzień św. Marcina, kiedy to kończono wszelkie prace polowe. Obecnie dworska gęś stała się daniem świątecznym.
Przepis zachowany przez członkinie KGW z Żerocina, wraz z kilkoma innymi przepisami kuchni żerocińskiej, znalazł się w pięknie wydanej w 2011 r. publikacji "Smaki Gminy Drelów", obok wspaniałych przepisów na tradycyjne dania innych kół gospodyń z gminy.
"Gęś Talatyckich"
Składniki:
1 średnia gęś
20 dkg kaszy gryczanej
włoszczyzna
podroby z gęsi
przyprawy - sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Gęś patroszymy, wybieramy kości i nacieramy solą. Pozostawiamy na 2 godziny. Kaszę gotujemy w litrze wody, aż będzie lekko miękka. Studzimy i dodajemy rozdrobnione podroby, przyprawiamy. Przygotowanym farszem nadziewamy gęś, zaszywamy nicią i układamy w brytfance wysmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego pieca (piekarnik nagrzany do 180 st. C). Pieczemy godzinę, po czym dodajemy obrane i umyte warzywa (nie dodajemy kapusty). Pieczemy jeszcze godzinę.
Smacznego!
Zapraszamy również do wypróbowania przepisów na Kisiel z owsa, Placki grzybowe, Gruszki kartoflane, Kapustę na szybko i Gałcuny.
Przepisy znajdują się na dołączonych zdjęciach z publikacji.
Anna O. z Koło Gospodyń Wiejskich z Żerocina
Gall Anonim
Pyszności!! Obawiam się tylko, że zabraknie mi talentu kulinarnego na taki efekt.
2 gru 2015, 12:26:34
Maria J. z Koło Gospodyń Wiejskich Biały Kościół
Wygląda apetycznie,mniam,mniam....
3 gru 2015, 12:23:41
Stanisława R. z Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich "Lesianki"
Na św. Marcina najlepsza gęsina" - powiada staropolskie przysłowie, a jeszcze w takim wydaniu :) Czuję ten aromat i smak:) Pozdrawiam
4 gru 2015, 12:17:19
Anna O. z Koło Gospodyń Wiejskich z Żerocina
Dziękujemy za miłe słowa i polecamy ten przepis :-) Na świętego Marcina najlepsza gęś z Żerocina :-)
4 gru 2015, 18:47:11