Kulinaria

Galaretka drobiowa
GALARETKA DROBIOWA
Składniki: 3-4 udka z kurczaka (najlepsze w domowego chowu), 2-3 gotowane marchewki, 1 puszka groszku, 1 puszka kukurydzy, kilka ogórków kiszonych lub konserwowych, kilka jajek ugotowanych na twardo, papryka czerwona, sól, pieprz, żelatyna.
Gotujemy rosół na udkach. Doprawiamy wg uznania. Jajka kroimy na cząstki, marchewkę i paprykę w kostkę, a ogórki w plasterki. Gdy rosół się ugotuje (po ok. 1,5-2 godz.), wyjmujemy udka i studzimy, następnie kroimy na małe kawałki. Mieszamy z warzywami i jajkami ewentualnie doprawiamy i wlewamy do dowolnej formy lub mniejszych foremek. Żelatynę rozpuszczamy, mieszamy z rosołem i zalewamy mięso z warzywami i jajkami. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki.
Paulina C. z Koło Gospodyń Wiejskich w Bajdach
Sylwia T.
Galaretki to świetny sposób nie tylko na smaczną przekąskę ale również na przystrojenie stołu.
29 mar 2017, 15:09:53