Kulinaria
Fałszywy sernik
Na kruche ciasto potrzebujemy:
- 5 żółtek,
- 25 dkg masła,
- 0,5 szklanki cukru,
- 3 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto zarobić i podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4.
Aby przygotować masę musimy mieć:
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 3 śmietany 18 % (duże po 400 ml),
- 20 dkg kokosu,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki stopionego masła,
- skóra z cytryny potarta.
Sposób przygotowania:
Białka ubić z 3/4 szklanki cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać resztę składników, na koniec ubite białka. 3/4 kruchego ciasta rozwałkować na blachę i podpiec na złoty kolor.
Masę wylać na podpieczony spód. Na wierzch potrzeć resztę kruchego ciasta (1/4). Piec około godziny w temperaturze 180°C na złoty kolor.
Smacznego !!!
Marta D. z Koło Gospodyń Wiejskich Dębieńsko
Barbara O. z Koło Gospodyń Wiejskich Bodzanowo Drugie
Polecam-jest pyszny,też piekę:)
16 gru 2015, 07:10:32