Kulinaria
Fafernuchy
Członkinie KGW „Wesołe Nutki” w Kadzidle na swoich spotkaniach między innymi degustują swoje potrawy wykonane w domu, a następnie wymieniają się przepisani.
Tradycyjną potrawą kurpiowską są fafernuchy czyli ciasteczka marchewkowe. Przepis Jadwigi jest następujący:
Składniki:
- 2 kg marchwi
- ½ szklanki cukru
- 5 łyżek miodu
- 1,5 kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki żytniej
- ¼ łyżeczka soli
- ½ łyżeczka pieprzu mielonego
- 3 jajka
- 1 duża śmietana 12%
- 10 dkg drożdży
- ½ szklanka wody
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Surową marchew przecieramy na grubej tarce, dodajemy wodę, zasypujemy cukrem i czekamy aż marchew puści sok. Miód rozcieramy z pokruszonymi drożdżami. Dodajemy przesypaną przez sito mąkę, przyprawy, jaja, śmietanę, pokruszone drożdże. Zagniatamy tak długo, aż powstanie jednolite, gładkie i dość twarde ciasto. Kroimy je nożem na kawałki (jak kopytka), podsypując mąką w razie potrzeby, bo ciasto nadal się klei. Przygotowane fafernuchy układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze, pieczemy na złoty kolor przez 30 – 40 minut w temperaturze 180oC.
Opracowała Jadwiga Niedźwiedzka
Teresa C. z Koło Gospodyń Wiejskich "Wesołe Nutki" w Kadzidle
Elżbieta N. z Koło Gospodyń Wiejskich w Wólce Orłowskiej
Bardzo podoba mi sie przepis, tylko musze dopytac. Czy tą marchew dodaje się do ciasta razem z sokiem? Pozdrawiam "Wesołe Nutki":-)
23 cze 2016, 14:45:08
Teresa C. z Koło Gospodyń Wiejskich "Wesołe Nutki" w Kadzidle
Droga Pani Elżbieto. Już Panią lubię za zainteresowanie się przepisem o fafernuchach. Co do marchewki, to jak najbardziej - wlewa się również sok. Będą smaczniejsze i bogatsze w witaminy. Jestem pewna, że polubią je wszyscy, którzy będą się nimi zajadać. Chcę jeszcze dodać, że u nas na Kurpiach fafernuchy piekło się po Nowym Roku, na święto Trzech Króli. Życzę udanego i smacznego wypieku. Gorąco pozdrawiam. Janina.
11 lip 2016, 16:14:47
Elżbieta N. z Koło Gospodyń Wiejskich w Wólce Orłowskiej
W przepisie zakochalam sie od pierwszego wejrzenia. Bedziemy szykowaly stoisko na dozynki i juz widzę te Wasze fafernuchy w nieckach na stole. Wspaniały, regionalny przepis, a jak uda sie go zaszczepic u nas, to bede bardzo zadowolona. Pozdrawiam Kurpie:-)
14 lip 2016, 19:08:06