Kulinaria
Elżbieta Korczyk z KGW KORYTNICZANKI zdobyla II MIEJSCE w Świętokrzyskim Mistrzu Kuchni 2016
Ciekawe pomysły i pyszne dania. Sebastian Klamka wśród zawodowców, Patrycja Gryz w kategorii juniorów i Maria Adamczyk wśród amatorów zostali Świętokrzyskimi Mistrzami Kuchni 2016! Z kategorii Jedzenie i zabawa - Tytuł Świętokrzyskiego Mistrza Kuchni to fantastyczne wyróżnienie, tym bardziej, że to pierwszy poważny konkurs, w jakim brałem udział - podkreśla Sebastian Klamka, Świętokrzyski Mistrz Kuchni 2016 i jego wyjątkowe przepisy Tylu doskonałych kucharzy w jednym miejscu. Nie mogło się obyć bez pamiątkowego zdjęcia z utalentowaną Natalią Paździor. Cóż za impreza! I Festiwal Świętokrzyskich Smaków przyciągnął do Tokarni około ośmiu tysięcy osób Od godziny dziewiątej rano w niedzielę, 1 maja, w Parku Etnograficznym w Tokarni mierzyli się uczestnicy tegorocznej, piątej edycji konkursu Świętokrzyski Mistrz Kuchni.
O tytuły walczyło: w kategorii juniorów, uczniów świętokrzyskich szkół gastronomicznych, osiem osób, wśród amatorów – 4 panie, trzy z kół gospodyń wiejskich i jedna blogerka, natomiast w kategorii zawodowców – aż 11 kucharzy. Każdy miał w swoim zespole pomocnika. Bezkonkurencyjni w swoich kategoriach okazali się: wśród zawodowców - Sebastian Klamka z Belvedere-Cafe Łazienki Królewskie w Warszawie, w kategorii juniorów utalentowana Patrycja Gryz z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, a w kategorii amatorów - Maria Adamczyk z Koła Gospodyń Wiejskich Ciuślice. Na kolejnych miejscach uplasowali się: wśród zawodowców, na II miejscu - Łukasz Lisowski z hotelu Tęczowy Młyn w Kielcach, na III - Rafał Kopacz z Hotelu Słoneczny Zdrój w Busku-Zdroju. Kategoria juniorzy: II miejsce - Małgorzata Wójcik z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Busku Zdroju, III miejsce - Gabriela Pasternak również z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Busku Zdroju. Amatorzy: II miejsce - Elżbieta Korczyk z Koła Gospodyń Wiejskich Korytniczanki, III miejsce - Mariola Grzęda, blogerka, autorka bloga Kulinarne Pyszności Molki.
- Muszę przyznać, że to wyższa półka, jeśli chodzi o gotowanie. Po te produkty rzadko sięgamy, bo są drogie i niełatwe w przygotowaniu. Ale przedstawione kompozycje, szczególnie to, co przygotowały panie z kół gospodyń wiejskich uczestniczące w konkursie, były zacne. Panie wykorzystały te produkty nawiązując do tego, jaka była dawna świętokrzyska kuchnia. A była ona prosta i zarazem pełna smaku – mówił podczas konkursu przewodniczący jury, znany szef kuchni Andrzej Polan.
Malgorzata K.
Malgorzata K.
Każdy zespół miał 1 godzinę i 15 minut na przygotowanie po 5 porcji przystawki z grasicą, szczawiem i jajkiem oraz dania głównego z górką cielęcą, jabłkiem i chrzanem. My wyrobiłyśmy się w 40 minut.
29 maj 2016, 21:25:51
Gall Anonim
Gratuluję!! Jesteście Panie niesamowite!
29 maj 2016, 21:26:09
Elżbieta K. z KGW KORYTNICZANKI
Tak to prawda .Myślę Małgosiu , że nasz duet się sprawdził .Za rok powtórzymy i staniemy do rywalizacji.
29 sie 2016, 13:59:07