Kulinaria
Doświadczenia kulinarne
Bigos polski.......Bigos robi się z kapusty kiszonej,świeżej albo mieszanej.Kapustę dusi się z kawałkami mięsa,wędlin,z przyprawami (pieprz,ziele angielskie,liśc laurowy,jałowiec),suszonymi grzybami,suszonymi śliwkami albo śliwkowymi (węgierka) powidłami i pomidorami lub koncetratem pomidorowym.Bigos aby był jeszcze lepszy,podlewa się czerwonym,wytrawnym winem.Bigos gotuje się co najmniej 2 dni .W pierwszym dniu gotuje się kiszoną kapustę z mięsem,wędlinami ,przyprawami,pomidorami,podlewa winem. W drugim dniu pod koniec gotowania dodaje się pokrojoną świeżą kapustę. Bigos powinien być ciemny(od śliwek) i gęsty !
Maria J. z Koło Gospodyń Wiejskich Biały Kościół
Malwina W.
Uwielbiam bigos i zawsze bardzo się niecierpliwię jak czuję jego zapach, warzącego się na ogniu, a wiem, że muszę jeszcze poczekać nim go skosztuję. Ale warto, bo smak wynagradza czekanie :)
2 sty 2018, 08:56:58