Kulinaria
Domowy chlebek
Składniki:
1 kg mąki tortowej
½ szkl. Siemia lnianego
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka otręb pszennych
4 łyżki oleju
2 łyżki cukru
Łyżka soli
1 kostka drożdży
1 litr wody
Do zimnej wody wrzucamy drożdże, olej, cukier i sól. Mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z nasionami ( siemię, słonecznik, otręby). Wymieszać dokładnie. Wyłożyć do formy. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec około 1 godziny i 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Katarzyna P. z Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Bysławek "OdNowa"
Redakcja mojeKGW.pl ..
Idealny sposób na pyszne, zdrowe i domowe pieczywo!
29 paź 2015, 21:26:34
Anna P.
Chlebek upiekłam b.dobry:)
29 paź 2015, 21:26:09