Kulinaria
"Deser na jesienną chandrę"
Polecam na jesienne drżyste popołudnie czy jesienną chandrę;
„Deser jarzynowo-krakersowy”
Składniki:
- 2 opakowania krakersów
- 25 dag pieczarek (poszatkowane na tarce o grubym oczku)
- 1 marchewka (poszatkowana na tarce o grubym oczku)
- 1 małe opakowanie słonecznika
- 4 jaja
- 25 dag sera żółtego
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 puszka groszku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1.Pieczarki poszatkowane podsmażyć wraz z poszatkowaną marchewką ok.5min. Po 5min dodać garść słonecznika, doprawić solą i pieprzem, dodać 3 łyżki wody i razem jeszcze dusić do odparowania wody. Wystudzone wymieszać z 2 łyżkami śmietany.
2. Jaja ugotować, białka zetrzeć na tarce drobne oczka i żółtka osobno. Białka wymieszać z groszkiem i majonezem. Żółtka zostawić w osobnej miseczce.
3. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odłożyć 2 garści a resztę wymieszać z 3łyżkami majonezu.
4. ułożyć krakersy w blaszce:
- wyłożyć na krakersy masę pieczarkową
-ułożyć warstwę krakersów
-wyłożyć masę białkową z groszkiem
-ułożyć krakersy
-wyłożyć masą serową i posypać jeszcze startym serem żółtym (lekko docisnąć),następnie żółtkami i słonecznikiem.
Smacznego!
Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich Pisarzowice
Maria J. z Koło Gospodyń Wiejskich Biały Kościół
Wygląda apetycznie,sprawdzimy !
10 paź 2017, 11:48:26
Malwina W.
Jesienna handra na szczęście mi nie grozi, ale z chęcią sprawię sobie taki deserek ;)
7 lis 2017, 09:30:06