Aktualności

Degustacją smakołyków pozegnałyśmy lato
Lato zamknięte w słoikach i chleba naszego powszedniego.... – takimi hasłami zakończyłyśmy realizację projektu Poznajemy naszą mała Ojczyznę Podkarpacie – szlakami zdrowia.
W dworku odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których gościłyśmy Osiedlowe koło Kobiet z Przyborowa. Wymieniałyśmy się przepisami pieczenia chleba oraz letnim,i przetworami. Na stole znajdowały się różnego rodzaju chleby: chleb z dereniem, z ziarnami, ze szczypiorkiem, z ziemniakami, z buraczkami. Zamknięte smaki lata to m. in.: dżem z dyni z cynamonem i gałka muszkatołową, dżem borówkowo- wiśniowy, ketchupy domowe, adżika z papryką, marynowany topinambur oraz wiele innych.
Justyna S. z Koło Gospodyń Wiejskich im. Heleny Jabłonowskiej w Straszęcinie