Kulinaria

Ciasto z porem
Ciasto zostało nagrodzone nagrodą specjalną VIII Regionalnego Konkursu Wypieków na Zapusty i Wielkanoc pt.: „Dorty, kołocze, krepliki i insze placki”
Składniki:
50 dag porów
4 łyżki oleju
6 łyżek mleka , 4 jajka
15dag śmietany
30dag mąki pszennej
10 dag otrębów pszennych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag twarogu
10 dag żółtego sera
6 plastrów boczku
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Umyte i osuszone pory pokroić na nieduże kawałki i chwilkę dusić na patelni z dwoma łyżkami oleju.
Z mąki ,dwóch jajek, reszty oleju, proszku do pieczenia , otrębów i twarogu zagnieść ciasto, po czym 2/3 rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy.Dno tortownicy można wyłożyć papierem do pieczenia. Z reszty ciasta uformować wałek i ułożyć wokół blachy wysoki brzeg.Ser żółty starkować na tarce o dużych oczkach, wymieszać z dwoma jajkami, mlekiem, śmietaną,solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na cieście rozłożyć równą warstwę porów, przykryć przygotowaną masą i na wierzch ułożyć plastry boczku.
Piec około 45min w temperaturze około 180 stop.C
Gabriela B. z Koło Gospodyń Wiejskich w Zebrzydowicach
Malgorzata K.
gratulujemy;
1 kwi 2016, 17:38:38
Gabriela B. z Koło Gospodyń Wiejskich w Zebrzydowicach
Dziękujemy bardzo! To było już jakiś czas temu, ale nadal jesteśmy w formie ;) :) .
1 kwi 2016, 17:38:30
Gall Anonim
Gratulacje!
4 kwi 2016, 10:28:49