Kulinaria
Ciasto drożdżowe z jagodami
CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI
Składniki; 0,5 maki pszennej, 250 ml mleka , 5 dag masła, 3 żółtka i jedno całe jajko, 5 dag drożdży, 5 dag cukru, 1 cukier waniliowy lub skórka otarta z cytryny, szczypta soli .
Wykonanie;
Robimy rozczyn z drożdży. Do miseczki wykładamy drożdże, rozcieramy z łyżką cukru i rozprowadzamy ciepłym mlekiem ( około pół szklanki). Dodajemy 2 łyżki mąki , mieszamy wszystko razem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Drożdże powinny zwiększyć swoją objętość.
W między czasie mąkę przesiewamy do miski, żółtka ubijamy z cukrem. Ubite żółtka, rozczyn drożdżowy, jajko , sól i skórkę z cytryny dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto pozostałym ciepłym mlekiem. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy ciasto, które musi być dobrze napowietrzone , gładkie i pulchne. Doświadczone gospodynie mówią, że musi „odchodzić od ręki”, wówczas jest dobrze wyrobione. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykryte ściereczką. Drożdże jeśli są świeże , znacznie przyspieszą nam pracę , bowiem nie musimy długo czekać na wyrośnięcie. Czekamy około 30-40 min , aż ciasto podwoi swoją objętość i wykładamy na blachę do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na chwilę około10 min do ponownego wyrośnięcia, smarujemy białkiem , posypujemy kruszonką i świeżymi jagodami. Wkładamy do piekarnika - pieczemy około 60 min w temp. 170 st C.
Nasza rada: Ciasto drożdżowe lubi ciepło; ciepłą mąkę , ciepłe mleko do zarobienia i ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nie lubi przeciągów i zimna. Z takiego ciasta można również wypiekać bułeczki drożdżowe nadziewane jagodami, serem lub marmoladą wg. gustu i smaku.
Stanisława R. z Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich "Lesianki"
Gall Anonim
Dziękujemy za przepis :)
7 lip 2016, 10:36:34