Kulinaria
Ciasto "Cappuccino a'la Coca - Cola" wg Mojego pomysłu!
Ciasto "Cappuccino a'la Coca - Cola" wg Mojego pomysłu!
Biszkopt cappuccino:
5 jajek, 26 dag cukru, 26 dag mąki, 3 łyżki wody gorącej, 7 łyżek oleju, 2 małe saszetki cappuccino orzechowego, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jaja ubić ze szczyptą soli i cukrem do białości. Następnie dodać wodę gorącą i olej, ubijać. Potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cappuccino orzechowe i wymieszać już drewnianą łyżką. Wylać na blachę i piec ok 30 minut w 180 st. C
Masa maślano - serkowa:
1 kostka margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 1 kubek serka homogenizowanego truskawkowego, 1 kubek serka homogenizowanego czekoladowego
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch a potem dodać oba serki homogenizowane, dobrze utrzeć.
Masę wyłożyć na biszkopt cappuccino.
Warstwa Waflowa:
Suchy wafel wyłożyć na masę maślano - serkową.
Masa coca - cola z chałwą:
30 dag mieszanki herbatników (maślane, pełnoziarniste, kakaowe), 1,5 szklanki coca-coli, 1 kostka margaryny, 2 łyżki cukru pudru, w chałwy waniliowo-kakaowe (20 dag)
Wykonanie:
Herbatnikową mieszankę pokruszyć drobno i zalać coca - colą. Odstawić na 20 minut. Potem utrzeć margarynę z cukrem pudrem i dodać herbatniki z coca-colą oraz na końcu rozkruszoną chałwę waniliowo-kakaową.
Masę wyłożyć na wafel. 3 łyżki odłożyć na wierzch.
Biszkopt ciemny:
5 jajek, 26 dag cukru, 26 dag mąki, 3 łyżki gorącej wody, 7 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżki kakao
Ubić jak poprzedni biszkopt ( ten z kakao) i upiec. Ostudzić i wyłożyć na masę coca-cola z chałwą. Docisnąć
Na wierzchu lekko posmarować masą coca-cola z chałwą i posypka. Trzymać w lodówce
SMACZNEGO!II
DARIUSZ TRYBUŁA (z KGW Wiadrów)
Dariusz T. z KGW Wiadrów - Koło Gospodyń Wiejskich w Wiadrowie