Kulinaria

Chleb wiejski
Rozczyn :
- 1 kg mąki
- 5 dkg drożdzy
- 5 szklanek letniej wody
- 4 łyżeczki cukru
Z ww składników zrobić rozczyn, odstawić na 8h.
Dodać :
- 2 łyżeczki cukru
- 7 łyżeczek soli
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1.20 kg mąki(40 dkg mąki żytniej + *80 dkg mąki pszennej
- słonecznik, dynia, kminek, zioła prowansalskie
Wyrobić ciasto, dać do 3 foremek (keksówek), pozostawić do wyrośnięcia, piec w temp. 200 stopni, 70 minut
Smacznego
Irena Z. z Koło Gospodyń Wiejskich w Lipniku
Gall Anonim
wygląda fantastycznie
21 cze 2016, 13:38:32