Kulinaria

Barszcz biały chrzanowy według przepisu KGW w Podstole
Barszcz biały chrzanowy
(Koło Gospodyń Wiejskich Podstoła , piotrkowskie)
Składniki:
2 l wody
4 jajka
4 białe surowe kiełbasy
30 dkg surowego wędzonego boczku
2 spore korzenie chrzanu
mała śmietana 18%
barszcz biały w butelce
liść laurowy
pieprz, sól
Przygotowanie:
Chrzan oczyścić i pokroić w cienkie wiórki, a następnie odgotować, aby nie było smaku goryczki - odcedzić. Zaparzyć kiełbasę z boczkiem, włożyć liść laurowy. Wyjąć kiełbasę i boczek, do wywaru dodać odgotowany chrzan i zagotować - dodać barszcz biały, następnie śmietanę. Na koniec dodajemy boczek przesmażony na patelni w skwarki. Na talerz kładziemy kiełbasę, jajko i zalewamy barszczem chrzanowym.
Redakcja mojeKGW.pl ..