Kulinaria

Babka marmurkowa
Babka marmurkowa
Składniki: 1 margaryna lub masło, 1.5 szklanki cukru, cukier waniliowy, szczypta soli, 5 jajek, 2 – 2.5 szklanki mąki pszennej, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka (temp. pokojowa), 2 łyżki kakao.
Wykonanie: Miękką margarynę lub masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i sól. Kolejno dodajemy po jednym jajku. Mąkę mieszamy osobno z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka) mieszamy chwilkę, tylko do połączenia składników. 2/3 ciasta wykładamy do formy na babkę (o średnicy 24cm lub dwóch mniejszych) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Do reszty ciasta dodajemy kakao. Ciemne ciasto wykładamy na jasne. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10min. w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać polewą i posypać kokosem, wszystko wg uznania.
Paulina C. z Koło Gospodyń Wiejskich w Bajdach
Paulina B.
Widać, że przygotowania do Świąt nabierają rozpędu! Dziękujemy za wszystkie inspirujące przepisy! :-)
29 mar 2017, 09:51:17