Kulinaria

Babcine Kapuśniaczki
Babcine kapuśniaczki
Farsz;
1 kg kapusty kiszonej
½ kg mięsa mielonego(najlepiej łopatka wieprzowa)
½ kg pieczarek
2 cebule
Przyprawy ( sól, pierz, Vegeta, kminek)
Kapustę gotujemy około 2 godzin. Ostudzoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody i kroimy.
Pieczarki kroimy w plastry i zaparzamy, następnie dusimy z odrobiną masła. Mięso smażymy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy wszystkie składniki są gotowe łączymy je i dusimy razem na wolnym ogniu około 10 minut przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami nie zapominając o kminku. Farsz pozostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto;
1 kg mąki
3 jajka + 2 żóltka
5 dag drożdży
½ kostki palmy
200 gr śmietany kwaśnej 18%
1 szkl ciepłego mleka
Szczypta soli
Sól morska, kminek, czosnek granulowany, sezam.
Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku, margarynę rozpuszczamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zarabiamy, (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać mąki). Kiedy ciasto podwoi swą objętość 3 krotnie, dzielimy na połowę wałkujemy na grubość około ½ cm. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem, na brzegu układamy farsz na grubość około 4 cm. Zwijamy ciasto w rulon tak aby owinąć farsz , odcinamy od pozostałego ciasta. Kroimy wałek na długość około 10 cm. Lekko spłaszczamy smarujemy po wierzchu białkiem i posypujemy dowolną przyprawą według smaku. Z pozostałym ciastem postępujemy tak samo. Tak przygotowane kapuśniaczki układamy w brytfannie i pieczemy w tem około 170* około 20 minut. Kidy ciasto uzyska złoty kolor jest już upieczone. Doskonałe na ciepło i na zimno podawać z barszczem czerwonym.
Smacznego
Sylwia O. z Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Zabierzowskiej
Gall Anonim
Mniam, mniam. Pani Sylwio serwujecie same pyszności!!
15 sty 2016, 09:26:20