Talenty i pasje

Aronia -cud natury
Aronia to krzew pochodzący z Ameryki Północnej. Jego wysokość może dochodzić do kilku metrów. Aronia ma okrągłe owoce koloru czarnego pokryte woskowym nalotem i zebrane w grona. Nie ma specjalnych wymagań glebowych. Może być postrzegana jako „proekologiczny” gatunek krzewów, ponieważ dzięki wysokiej tolerancji na choroby i szkodniki nie wymaga użycia pestycydów. Owoce tego krzewu nie akumulują metali ciężkich, takich jak: kadm, ołów, arsen, cynk
Owoce aronii mają ogromny potencjał przeciwutleniający. Wartość ta wynika z obecności flawonoidów fenolowych zwanych antocyjanami. Aronia, jako jeden z nielicznych owoców, zawiera ich ogromne ilości. Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie tych owoców, przynosi korzyści zdrowotne w chorobach neurologicznych, stanach zapalnych, cukrzycy i przy infekcjach bakteryjnych. Antocyjany to także wsparcie w usuwaniu z organizmu wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się komórek i sprzyjają nowotworom.na, ani też toksyn!
Zeby ja jesc trzeba robic przetwory. W stanie surowym jest cierpka.Aronie zrywamy i zamarazamy. W ten sposob traci swoja cierpkosc.
Litr soku z aroni mozna juz kupic za okolo 36 zl Tak niedoceniamy tego owocu
Prosze o komentarze i przepisy jak wykorzystac aronie na inne sposoby
Małgorzata A. z Stowarzyszenie Wspierania Działalności Lokalnej NIVA