Kulinaria

Aktualności z Woli Zabierzowskiej
AKTUALNOŚCI Z WOLI ZABIERZOWSKIEJ
Tłusty czwartek
Ostatni czwartek karnawału mocno wrósł w polska tradycję kulinarną biorąc nazwę od obfitych, tłustych biesiad wystawianych hucznie i wesoło, przed nieubłagalnie nadciągającym wielkim postem. Dziś, jak Polska długa i szeroka , królują na stołach pączki i faworki. Niegdyś panowały inne specjały, nieco odmienne ale zawsze tłuste i smakowite. Tłusty czwartek jest dniem uprzywilejowanym u Polaków do biesiady, jednak współczesne gospodynie niestety już w niewielkim stopniu same wypiekają pączki. Jest to dość pracochłonne zajęcie i młode gospodynie liczące kalorie często maja wymówkę ,,nie piekę bo nie jem”. Jednak w Woli Zabierzowskiej tradycje są jeszcze kultywowane .
Aby tradycji uczynić zadość i swawole ostatkowe rozpocząć, Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej działające przy Domu Kultury, zaczęły dzień od wypieku słodkości z tym szczególnym dniem związanych. W rolach głównych oczywiście pulchne pączki i faworki, a na dodatek małe oponki.
Sylwia Ostrowska
Foto. Ostrowski Aleksander
Sylwia O. z Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Zabierzowskiej
Stanisława R. z Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich "Lesianki"
Czuję ten aromat i smak na odległość:) Pozdrawiam
8 gru 2015, 10:30:20
Bożena W. z Koło Gospodyń Wiejskich w Podłężu
Członkinie z KGW w Woli Zabierzowskiej zawsze dbają by było tradycyjnie, pysznie i pięknie. Pozdrawiamy :)
15 lut 2016, 11:46:22