Kulinaria

Topinambur na podium
Po raz czwarty Świętokrzyska Izba Rolnicza zorganizowała konkurs „Kuchnia świętokrzyska czaruje”. w "Kuźni Smaków" w Tokarni koło Kielc 20 rolników z całego województwa prezentowało pomysłowe przetwory i dania własnej produkcji. Ostatecznie za najlepsze jury uznało pieczone prosię z farszem przygotowane przez Agnieszkę Zając z gminy Kluczewsko w powiecie włoszczowskim oraz soki owocowo - warzywne ekologiczne Rafała Libudy z gminy Pawłów w powiecie starachowickim. 3. miejsce w kategorii Przetwory i produkty zwierzęce oraz mieszane zajęły Kruche rureczki nadziewane kremem kawowym z topinamburu Szymona Płusy ze Skarżyska – Kościelnego a wyróżnienie za Chleb pszenny z pełnym ziarnem otrzymała Anna Woźniak z gminy Skarżysko – Kościelne oboje powiat skarżyski . Konkurs ma on służyć promocji rolniczego handlu detalicznego, czyli zachęcać rolników do sprzedawania produktów przetworzonych z własnego gospodarstwa, dzięki czemu mogą zwiększyć dochody. To prezentacja pomysłów na produkty, miejsce spotkań i wymiany doświadczeń, a także sposób na pokazanie przetworów szerokiemu gronu kons umentów - Po tylu latach wiemy, że wydarzenie przyczynia się do rozwoju działalności świętokrzyskich gospodarstw rolnych, w szczególności dywersyfikacji rolniczych dochodów poprzez działania informacyjne i promocyjne. Galerię zdjęć z konkursu ;
https://echodnia.eu/swietokrzyskie/pieczone-prosie-i-ekologiczne-soki-na-podium-konkursu-dla-rolnikow-kuchnia-swietokrzyska-czaruje-w-tokarni-zdjecia-wideo/ar/c8-15862479