Aktualności
Najsmaczniej tylko u na
Na takie mrozy nie ma nic lepszego od ciepłej herbaty i przepysznej słodkiej przekąski. A jak mowa o słodkościach to nie może zabraknąć wyjątkowego przepisu naszej kulinarnej ekspertki Elżbiety Ślązak. Zapraszamy i zachęcamy do wspólnego pieczenia i smażenia.
Jak przygotować najpyszniejszy jabłka w cieście piwnym? Oto przepis:
Składniki:
250 g mąki
4 jabłka
op. cukru waniliowego
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
1 szklanka piwa
2 łyżki cynamonu
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Mąkę wraz z solą przesiać do miski. Żółtka ubić z oliwą, dodać do mąki i zamieszać. Powoli wlewać piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z piwnym ciastem. Plastry jabłek zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
A oto przepis na sekret waniliowego smaku !
Domowa esencja waniliowa
Składniki:
3 laski wanilii
szklanka wódki
Laski wanilii rozkroić wzdłuż, ale nie do końca – pozostawić czubek, który trzyma całość. Wydrążyć, za pomocą ostrej końcówki noża, ziarenka wanilii. Wszystko włożyć do buteleczki lub słoiczka i zalać wódką. Zostawić na ok. 2 miesiące, a minimum 6 tygodni w ciemnym ale ciepłym miejscu.
Po tygodniu wódka nabierze brązowego koloru i smaku wanilii więc już można taką esencję wykorzystać.
Redakcja mojaWieś ..