Aktualności

1 8
Kłosuj Komentuj Ulubione

„Góralskie Jodło” - 45 Konkurs Potraw Regionalnych

Z przyjemnością obejmujemy patronaty medialne nad takimi wydarzeniami! Zapraszamy do zapoznania się z relacją naszego wysłannika - Waldka Pieczary. On jak nikt inny oddaje klimat tego miejsca!
 

Myślę, że każdy z nas zna księdza Józefa Tischnera. To właśnie tutaj w Łopusznej, gdzie spędził swoje dzieciństwo odbył się już 45 Konkurs Potraw Regionalnych „Góralskie Jadło”. Malownicza podhalańska sceneria, w tle Tatry, tłumy przy Gminny Ośrodku Kultury zwanym „Tischnerówką” i 16 Kół Gospodyń Wiejskich, które właśnie w tym dniu miały swój spektakl kulinarny. Sama frekwencja, którą zastałem na miejscu budziła podziw dla organizatorów jak i dla Pań z Kół, bo to głównie One zapachem swoich specjałów, ściągają te tłumy już 45 lat.

Kiedy przyjrzałem się stołom, a miałem okazję być w jednej z komisji oceniającej, można to przyrównać do zawrotu głowy. 16 Kół Gospodyń łącznie przygotowało prawie 500 potraw! Nazwać to szaleństwem? Ale taki właśnie jest dorobek dziedzictwa kulinarnego na Podhalu. Wspaniałe stroje, pięknie zaprezentowane stoły, tradycyjny smak to wszystko oceniały dwie komisje, dodam nie było łatwo wybrać zwycięskiej potrawy. Komisje oceniające stwierdziły, że wszystkie Panie są perfekcyjne w swoich dziełach, dlatego każde Koło miało wyróżnione trzy potrawy i każde Koło zostało równo nagrodzone.

  Ja ze swojej strony zdradzę kilka przysmaków, które skosztowałem: Kiszka z cebulką i majerankiem, Kwaśnica na żeberku, Kotlet z kaszy gryczanej z bryndzą, Gulasz miłosny, Bufta na parze, Zapiekany ciućwajs, Lemoniada malinowa, Herbata z dziurawca, Trocinioki z kapustą w pomidorach, Moskole, Grule zapiekane pod bundzem, Zupa grzybowa, Indyk w sosie maślanym. To tylko mały wyrywek z tych tradycyjnych smaków, oczywiście prawdziwe swojskie pierogi, kaszanki pod każdą postacią, baranina, sery, kołacze, kluski, swojski chleb i prawdziwe swojskie masło. Na usta ciśnie się jedno słowo GRATULACJE! Z całym przekonaniem to, co zobaczyłem i zasmakowałem w piękną niedzielę 16 lipca, mogę powiedzieć,  tradycje i przysmaki nowotarskich okolic przetrwają jeszcze wiele pokoleń. Na koniec dodam iż zwyciężczyniami konkurencji na najpiękniej przygotowany stół zostały wybrane dwa Koła debiutujące Panie z Morawczyny oraz Panie z Rogoźnika.

Wszystkim Uczestniczkom, Organizatorom oraz Władzom Gminy składam wielkie wyrazy uznania, za tak wspaniały trud podtrzymywania tradycji na Podhalu.

                                                                                                      

Waldemar Pieczara

 

Redakcja mojeKGW.pl ..

Udostępnij na facebook!

Stanisława C. z Stowarzyszenie Koło Gospodyń "Razem"w Troszynie

Po prostu pięknie - Gratulacje -Pozdrawiamy .

0

30 lip 2017, 21:54:49

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Z miłości do swojego regionu

Urodziłam i wychowałam się na terenie gminy Wola Krzysztoporska, która znajduje się w Polsce centralnej części zachodniej powiatu piotrkowskiego i stanowi jedną z największych gmin województwa łódzkiego. Obecnie pełnię funkcję koordynatora kół gospodyń wiejskich, jestem radną rady gminy, sołtysem sołectwa Blizin a także druhną osp i członkinią lokalnego KGW. Od dziecięcych lat interesowałam się życiem społecznym i kulturalnym w środowisku wiejskim, i już wtedy zdałam sobie sprawę, że moją pasją jest praca społeczna, że chcę być blisko ludzi, angażować się w sprawy na rzecz lokalnej społeczności. Na terenie gminy Wola Krzysztoporska działają 34 Koła Gospodyń Wiejskich i jest to największa ilość KGW w powiecie piotrkowskim. Moim zadaniem jest koordynacja kół gospodyń wiejskich tak, aby te działania poprawiały warunki życia mieszkańców wsi, upowszechniały i rozwijały kulturę ludową, a w szczególności kulturę lokalną i regionalną. Dzięki dobrej współpracy, aktywności i zaangażowaniu Pań, Koła reprezentują i promują gminę na festynach czy dożynkach, gdzie prezentują swoje wyroby rękodzielnicze, a także dają możliwość skosztowania swoich wspaniałych wyrobów kulinarnych opierających się na naturalnych regionalnych produktach. A wszystko to zgodnie z naszą tradycyjną polską kuchnią oraz recepturami naszych babć. Włodarz naszej gminy Pan Roman Drozdek wzmacnia i wspiera działalność tych organizacji. Mogą one liczyć od wielu lat na dotacje z Urzędu Gminy, które za pośrednictwem Gminnego Ośrodka Kultury, którego dyrektorem jest Pan Marcin Pawlikowski przekazywane są tym stowarzyszeniom. Dlatego ten rok pokazał wielką aktywność Pań w wydarzeniach i konkursach, jakie miały miejsce na terenie gminy i nie tylko. Nasze gminne cykliczne konkursy organizowane przez Gminny Ośrodek Kultury we współpracy ze mną to konkursy związane z tematyką Bożego Narodzenia, Wielkanocy i konkursem na najpiękniejszy wieniec dożynkowy. Z mojej inicjatywy w kalendarz uroczystości gminnych wpisało się Święto Kobiet Wiejskich, pełne pozytywnych emocji i wrażeń. Wydarzenie, które zapisze się głęboko w moim sercu ma związek z moim lokalnym kołem. 8 października br. odbył się festyn ,,Tradycyjne święto plonów Wsi Polskiej” Z mojej inicjatywy wspólnie z Paniami podjęłyśmy działania przy współpracy z Fundacją Banku PKO SA w ramach programu grantowego wsparcia kół Gospodyń Wiejskich 2023 oraz w połączeniu pomocy finansowej z ARiMR. Tematem przewodnim były tradycje i zwyczaje związane ze świętem plonów w naszym regionie. Panie przypomniały dawne techniki żniwiarskie oraz zbiory ziemniaków i innych płodów rolnych. Dzięki temu wsparciu zakupiliśmy tradycyjne stroje ludowe, które wyrażają naszą tożsamość i podkreślają dziedzictwo naszego regionu. Moje zaangażowanie wynika z miłości do regionu, w którym od wielu lat żyję. Moja działalność we współpracy z UG, GOK, Paniami z kół gospodyń skupia się na zachowaniu lokalnej tradycji ciągłości kulturowej zwyczajów. Wszyscy mamy moc sprawczą i przeistaczamy swoje spokojne wsie w miejsca aktywne, zarażają swoją aktywnością i pasją młodych mieszkańców gminy. Kamila Kaczorowska Czytaj dalej

Słonecze południe Italii

Włochy to kraj, który kusi swoją różnorodnością. Każdy region ma swoją własną historię, własne tradycje i oczywiście kuchnię. Zabieramy Państwa na południe do Apulii, regionu nieco mniej znanego, ale wartego odkrycia. Apulia położona jest w południowo-wschodniej części Włoch, tworząc "piętę" włoskiego "buta". Stolicą i największym miastem regionu jest ulokowane nad Adriatykiem, słoneczne Bari. Inne godne uwagi miasta to Brindisi, Trani, Foggia i Lecce. Szczypta geografii i historii Apulia charakteryzuje się zróżnicowanym krajobrazem, w tym długą linią brzegową wzdłuż Morza Adriatyckiego na wschodzie i Morza Jońskiego na południowym wschodzie. Region ten, znany z pięknych plaż, gajów oliwnych i winnic wypełniony jest także skalistymi klifami i malowniczymi zatoczkami. Geografia Apulii przyczynia się do jej atrakcyjności i jest częstym kierunkiem wakacyjnym także wśród Włochów. Opisując Apulie należy wspomnieć także Półwysep Salentyński, który słynie z oszałamiających krajobrazów, historycznych miast i bogatego dziedzictwa kulturowego. Jednym z ciekawszych miejsc Półwyspu jest Lecce, często nazywane "Florencją Południa’’, znane z dobrze zachowanej barokowej architektury. Kolejnym ciekawym punktem regionu jest miasteczko portowe Brindisi, które ma bogatą historię sięgającą czasów starożytnych. Było ważnym portem Imperium Rzymskiego i służyło, jako brama na Wschód. Jednym z najbardziej urokliwych miast Apulii jest Trani. Podobnie jak Brndisi, miasteczko to ma bogatą historię, która sięga czasów starożytnych. Było ważnym ośrodkiem w okresie rzymskim i bizantyjskim, a jego strategiczne położenie na wybrzeżu przyczyniło się do dużego znaczenia gospodarczego i kulturowego. Architektura w Apulii jest zróżnicowana i odzwierciedla bogatą historię regionu, obejmując różne wpływy od starożytnych cywilizacji po okresy średniowiecza, renesansu i baroku. Apulia jest domem dla licznych zamków i fortec, często budowanych w celach obronnych w różnych okresach historycznych. Najbardziej znany zamek to Castel del Monte, zbudowany w średniowieczu przez cesarza Fryderyka II Hohenstaufa. Architektura romańska jest widoczna w wielu kościołach w całej Apulii. Kościoły te często charakteryzują się prostymi, ale eleganckimi wzorami z łukami, kolumnami i elementami dekoracyjnymi. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów architektonicznych w Apulii jest trullo. Trulli to tradycyjne apulijskie chaty z suchego kamienia ze stożkowymi dachami. Często można je znaleźć w dolinie Itria, zwłaszcza w miejscowości Alberobello, która jest wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Kolejną ciekawostką architektoniczną regionu są Masserie. To tradycyjne apulijskie domy wiejskie, zazwyczaj ufortyfikowane, z centralnym dziedzińcem. Wiele z tych struktur zostało przekształconych w urocze miejsca noclegowe lub restauracje. Typowy dzień włoski Apulia jest popularnym miejscem wakacyjnym dla Włochów, więc typowy dzień letni wygląda tu inaczej niż w ciągu roku. Ponieważ temperatury w ciągu dnia sięgają nawet 38 stopni, żyje się głównie nocą. Poranki są długie i leniwe, więc włoskie śniadanie może przeciągnąć się aż do godziny 11. Posiłek nie jest jednak obfity i składa się najczęściej z rogala - nazywanego brioche lub cornetto - oraz kawy. Cornetti dostępne są w różnych wersjach, puste, nadziewane marmoladą, czekoladą czy kremem pistacjowym. Po śniadaniu 2 najlepiej odpocząć na plaży w oczekiwaniu na ważniejszy posiłek - obiad. Tutaj Włosi już się nie oszczędzają. Typowy lunch składa się z dwóch posiłkow - primo (makaron) i secondo (mięso lub ryba). Na koniec oczywiście deser – gelato (lody) lub krem cytrynowy. Po tak obfitym obiedzie trzeba odpocząć chowając się przed ostrym słońcem. Na 2 lub 3 godziny wszyscy - zarówno urlopowicze jak i personel pracujący - robią sobie przerwę na drzemkę. Sklepy i restauracje od godziny 13 do 17 są zamknięte. Kolację jadą się późno - około 20/21 długo przesiadując z rodziną i przyjaciółmi. Podobnie jak obiad, kolacja składa się z dwóch dań i deseru. Dodatkiem jest wino. W typowo urlopowych miejscowościach regionu sezon letni znacznie różni się od reszty roku. Od czerwca do września miasteczka pełne są przejezdnych, wszystkie bary i restauracje są otwarte. Z końcem sierpnia ruch powoli ustaje, a w połowie września wszystko jest już pozamykane – łącznie z kompleksami hotelowymi. Lokalni mieszkańcy żyją wiec przede wszystkim z tego, co zarobią w sezonie. Smaki włoskiego południa Pisząc o regionie włoskim nie sposób nie wspomnieć o lokalnych przysmakach. Kuchnia Apulii charakteryzuje się prostotą, bazuje na świeżych i miejscowych składnikach z silnym naciskiem na produkty rolne regionu. Apulia jest głównym producentem oliwy z oliwek i jest ona wysoko ceniona we Włoszech. Oliwa jest podstawowym składnikiem tutejszej kuchni i jest używana w różnych potrawach, od sałatek po makarony i owoce morza. Jeśli chodzi o makarony, to najpopularniejszym rodzajem są tu ,,orecchiette’’, mały makaron w kształcie ucha, często podawany z przeróżnymi sosami. Ciekawym dodatkiem do tego makaronu jest rzepa. Apulia słynie także z pysznych deserów, w tym słynnego "pasticciotto", ciasta wypełnionego kremem budyniowym. Z kolei "cartellate" to cienkie paski ciasta, smażone w głębokim tłuszczu i skropione miodem lub syropem figowym. Figi i migdały to często składniki w kuchni apulijskiej. Migdały używane są zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach, a figi znajdują zastosowanie w deserach, dżemach, a nawet niektórych pikantnych potrawach. Kuchnia apulijska jest celebracją bogactwa rolniczego regionu dzięki czemu gwarantuje wspaniałe doświadczenie kulinarne. Jest ona jednak tylko jednym z wielu powodów, dla których warto zaplanować podróż w tym kierunku. Różnorodność obszaru sprawia, że każdy znajdzie tu ciekawe sposoby na doświadczenie i poznanie włoskiego południa. Joanna Kruz https://www.viaggiareinpuglia.it/it/homepage https://www.italia.it/en/puglia https://www.pizzacappuccino.com/recipe/pasticciotto-leccese/ Czytaj dalej

Już jest! Nowy numer kwartalnika

A w nim prawdziwe atrakcje dla czytelników. Ciekawe artykuły, felietony, poradniki i garść przepysznych przepisów kulinarnych. Jest też niespodzianka – wywiad rzeka z Justyną Sieńczyłło, wyjątkową osobowością teatralną. Aktorką telewizyjną i serialową, wspaniałą wokalistką i skrzypaczką. To piękna, wzruszająca i niezwykle emocjonalna rozmowa. Odkrywamy również przed Wami tajemnice harmonii i równowagi w przestrzeni – czyli feng shui w domu. Jest artykuł o stowarzyszeniu „Busola dla Artystycznie Uzdolnionych Dzieci” , które działa działa od 1998 roku w Piotrkowie Trybunalskim. O dwóch odwiecznych rywalach – sercu i rozumie w swoim felietonie napisał Daniel Mucha. Jak włączyć myślenie czy emocje i uczucia szaleją? Zachęcamy do lektury. Zapraszamy też do wspólnej „podróży” po egzotycznych Hawajach. Przedstawiamy również kilka sposobów na rozmowę z szefem o podwyżce i dajemy garść porad jak wrócić po zimie to dobrej kondycji. O swojej działalność i historii opowiedziały nam również panie z KGW Królewianki. Gospodynie pochodzą z Kalinówki Królewskiej, malowniczo położonej wieś w gminie Jasionówka na Podlasiu. Przedstawiamy też panią sołtys z charakterem. Ewelina Cander jest pomysłodawczynią akcji „Nieznany wojownik”, która nabrała już ogólnokrajowego rozmachu. Historie naszych dziadków i pradziadków czasem zapierają dech w piersiach. Sołtyska Terenina (gm. Pabianice, woj łódzkie) zbiera je, redaguje, układa. Na łamach kwartalnika gościmy dyrektora Zespołu Szkół Salezjańskich w Łodzi, ks. Juliana Dzierżaka SDB. Do przeczytania właśnie tego artykułu zachęcamy Państwa szczególnie, zarówno tych wierzących i… niewierzących. Kilka cennych słów i myśli, zakończonych podsumowaniem powołania, jakim jest edukacja młodych ludzi. A wszystko to oczywiście w stylu św. Jana Bosko. Zapraszamy do lektury!!!  Czytaj dalej

Poznaj psychologiczne znaczenie barw

Od wieków kolory towarzyszą nam w każdej dziedzinie życia, wpływając na nasze emocje, samopoczucie i zachowanie. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się dlaczego niektóre kolory przyciągają nas jak magnes, a inne sprawiają, że czujemy się bezpieczni, zrelaksowani czy podekscytowani? Wybór kolorów nie jest przypadkowy - odzwierciedla nasze aktualne nastroje, tęsknoty, pragnienia, a nawet ukryte problemy i potrzeby psychiczne. Każdy kolor ma swoje indywidualne właściwości i znaczenie, które możemy świadomie wykorzystać w życiu. Odkryjmy więc największe tajemnice kolorów! Kolor czerwony jest atrakcyjny, dynamiczny, pełen pasji i energii. Wzmacnia apetyt, pobudza do działania, poprawia nastrój, podnosi ciśnienie krwi, tętno i oddech. Czerwień używana jest do sygnalizacji błędów i ostrzeżeń przed niebezpieczeństwem. Jest także kolor symbolem miłości, silnie kojarzący się z erotyką. Czerwony szczególnie intensywnie wpływa na mężczyzn, a nadmiar może prowadzić do agresji. Kolor niebieski to barwa wody i nieba, dająca uczucie chłodzenia, sterylności i uspokojenia. Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ból, zwiększa zdolność koncentracji i hamuje apetyt. Kojarzy się z zaufaniem, inteligencją i prawdomównością. Dlatego właśnie na rozmowę o pracę najlepiej ubrać się w ten kolor. Marki stosujące niebieski chcą być postrzegane jako stabilne i profesjonalne. Kolor zielony symbolizuje naturę, spokój, równowagę, harmonię i odnowę. Zieleń działa kojąco na nasz układ nerwowy, obniża ciśnienie krwi i pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Zieleń w biznesie stosują marki, pragnące być odbierane jako godne zaufania i bezpieczne. Kolor żółty to kolor słońca, radości, zawierający w sobie dużo optymizmu, młodości. Tym kolorem warto pomalować sale wykładowe, ponieważ dzięki niemu lepiej zapamiętujemy nowe informacje. To także kolor komunikacji, więc gdy planujemy rozmowę, w której chcemy dojść do porozumienia z rozmówcą, koniecznie ubierzmy coś w odcieniach żółtego. Kolor biały kojarzony jest z czystością i niewinnością, sterylnością, ciszą, spokojem, uczciwością. Biel wywołuje pozytywne emocje, relaksuje i wzbudza zaufanie. Ten kolor często wybierają osoby ceniące sobie wolność i indywidualność lub mające jej potrzebę. To także kolor sukni panny młodej oraz całej branży ślubnej. Kolor czarny reprezentuje elegancję, luksus, tajemniczość. Barwę tą wybierają marki premium oraz te, które pragną uchodzić za prestiżowe i elitarne. W naszej kulturze czerń symbolizuje również stratę i żałobę. Postrzegana jest także jako symbol władzy, autorytetu, prostoty i minimalizmu. Kolor czarny noszą chętnie osoby, które pragną skupić się na sobie i odnaleźć swoją tożsamość. Kolor pomarańczowy wzbudza pozytywne ciepłe emocje, apetyt, jest entuzjastyczny, energiczny i pobudzający do działania. Pomarańcz wpływa na dobre samopoczucie i pomaga pozbyć się negatywnych emocji, jednak jego nadmiar może przytłaczać. Kolor brązowy to kolor ziemi, daje nam poczucie bezpieczeństwa i stabilizacji. Brąz wybierają zwykle osoby konserwatywne, skrywające własne emocje, ceniące ciepło rodzinne. Pracodawcy powinni wiedzieć, że osoby wybierające brąz są zwykle sumiennymi i odpowiedzialnymi pracownikami. Kolor fioletowy jest tajemniczy, oryginalny, spokojny, inspirujący, pobudzający wyobraźnię, intuicję i kreatywność. Ze względu na jego efekt twórczego pobudzenia i kreatywności, coraz częściej stosuje się fiolet w agencjach kreatywnych do pomieszczeń, w których przeprowadzane są "burze mózgów". Kolor różowy kojarzy się z delikatnością, beztroską, pozytywnym nastawieniem, romantyzmem, miłością i kobiecością. Pewnie dlatego też powstało powiedzenie "patrzeć przez różowe okulary". Róż pomaga nam się odprężyć, zrelaksować, działa wprost kojąco na nasze skołatane nerwy. Natomiast pudrowy róż jest idealny do sypialni. Kolory to nie tylko niezwykłe narzędzia, którymi posługują się po mistrzowsku artyści, projektanc wnętrz, projektanci i styliści mody, specjaliści od reklamy i marketingu. Okazuje się, że wpływają one na nas o wiele bardziej niż nam się pozornie wydawało. Wykorzystajmy zatem wiedzę o nich, aby kolory stały się naszym sprzymierzeńcem w codziennym życiu. Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij