Kulinaria
Ciapatki serowe z miętą
Słodkie danie na święto Wniebowzięcia NMP (Pani Zielnej)
Ciapatki serowe z miętą
Składniki:
- 1kg sera białego (tłusty)
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 5-6 łyżek mąki krupczatki
- 6-7 listków świeżej mięty ogrodowej
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki, a więc ser biały (dobrze rozkruszony palcami) jaja, cukier, mąkę i posiekaną świeżą miętę, wymieszać. Odstawić np. na 1 godzinę. Zagotować lekko osoloną wodę i wkładać nabierane łyżeczką gorącą, ciasto serowe do wrzątku. Gotować około 15minut. Wybierać łyżką cedzakową na talerz, polać roztopionym masłem i posypać np. cynamonem czy granulowanym kakao.
PS. Jeżeli ktoś nie lubi mięty, po prostu jej nie używać, ale można zrobić ½ porcji z miętą, a ½ porcji bez mięty.
Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich Pisarzowice
Paulina B.
Cudne zdjęcia! Oczy same zajadają - chyba wiem, co dziś zjem na kolację! :-)
17 sie 2017, 16:04:02
Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich Pisarzowice
Pani Paulinko,CIAPATKI są najpyszniejsze w Dzień Matki Boskiej Zielnej, bo pachną ziołami! Ale ja często robię letnią porą z różnymi owocowymi dodatkami. Smacznego!
18 sie 2017, 20:03:37